Weilandwonen en de nesteljas

KettingHuls

Ca5e0187 f355 4bb2 8c87 45d2a82a177f full
  • Ca5e0187 f355 4bb2 8c87 45d2a82a177f small thumb
  • 03824531 dfaf 4ab5 b9ee f0a42419a34a small thumb
  • A2d92fbf 2ffa 4e61 9e54 1cd899adb376 small thumb
  • Ec8e49f5 2e39 4304 8410 d225a5c63f04 small thumb
  • Bac61bfd d47a 4efb afd8 0444ebb4df2f small thumb
  • 93051af2 4ee1 478f 978b fc759954df22 small thumb

Varianten

Woningtype Afm. (b x l x h) in m BVO in m2 Inhoud in m3 EPC Prijs
vrijstaand 8,0 x 12,0 x 9,0 150,0 450,0 0 € 230.000

Omschrijving

Het Weilandwonen en de Nesteljas

‘De geur van het groene gras hangt dicht om het huis. We eten buiten. Op blote voeten loop ik in en uit met schalen eten, een kan water en een goede fles wijn. Er brandt een vuurtje om de kilte van de avond te verdrijven. ‘

Het idee om de gronden van weilanden te gebruiken om woningbouw op te ontwikkelen is niet nieuw. We zien echter een verlangen ontstaan naar een andere woonomgeving dan die van de overgereguleerde VINEX wijken met geplaveide stoepen en straten van klinkers. Een verlangen naar meer vrijheid, vaak ook naar meer natuurgroen, naar wonen met een vakantiegevoel. De vraag die boven komt drijven is of het mogelijk is de landschappelijke sfeer van een weiland te behouden en tegelijk een woonomgeving te ontwikkelen?

Het ontwerp van buroKetting en Bureau B+B verwezenlijkt een maximale verwevenheid tussen weiland en wonen die leidt tot een vernieuwende woonvorm: het weilandwonen.

Het Weilandwonen
Het direct voelbaar maken van de aanwezigheid van het weiland genereert een vakantiegevoel voor de bewoners. Sommige van ons willen dit vooral alleen, anderen samen, in een kampement. Twee verkavelingsplannen vertegenwoordigen deze uitersten.

Alleen
‘Begeleid door knotwilgen en sloten rij ik over het landweggetje mijn buurt in. Ik kom niemand tegen. Glidkruid, pinkesterbloem, gele lis, koninginnenkruid en kattestaart wiegen in de wind, ze ruisen in mijn oren als ik over het bruggetje loop naar mijn huis. Aan de achterkant kijk ik vanaf mijn terras uit over het drassige land. Koekoeksbloem, dotterbloem en rietorchis staan tussen het riet dat wuift in de wind. Heerlijk lig ik in mijn hangmat genietend van het piepen van de wilgen en elzen. Achter de takkenwallen en struiken van meidoorn, sleedoorn, vlier en kornoelje ben ik niet zichtbaar voor de buurman en waan ik mij alleen aan de rand van het oeverland.’

Jij als individu die zo min mogelijk contact met de buren wil hebben, je alleen wil voelen met een weids zicht op het weiland, rust in je jachtige leven, dat is het uitgangspunt van dit verkavelingsplan.

Samen
‘Langs de buurtboomgaard rij ik naar mijn huis. Het is druk in de boomgaard. De bomen hangen weer vol heerlijke rijpe appels en iedereen is bezig die te verzamelen. Ik rij onze grote tuin in en parkeer de auto onder de appelboom op de halfverharde plaats. Alle huizen staan dichtbij elkaar, sommige leunen bijna tegen elkaar aan. Gezellig, ik zie dat oma thuis is, er brand licht. Even bij haar langs. Tussen het gras met schermbloemen, paardebloemen, madelief, en fluitenkruid loop ik over de stookplaats naar haar achterdeur. Zou ze al bezig zijn met het bereiden van haar heerlijke appelstroop?’

Het Weilandwonen en de Nesteljas

‘De geur van het groene gras hangt dicht om het huis. We eten buiten. Op blote voeten loop ik in en uit met schalen eten, een kan water en een goede fles wijn. Er brandt een vuurtje om de kilte van de avond te verdrijven. ‘

Net als op vakantie als je samen rond het kampvuur zit zo woon je hier ook op het vakantiekavel. Deze hele grote kavels waarop meerdere woningen mogen worden gebouwd zijn uitermate geschikt voor collectief particulier opdrachtgeverschap, voor een groep vrienden of een gehele familie. De bewoners van dit kavel vinden het belangrijk samen met anderen te leven.

De vakantiekavels zijn 3000 m2 -4000m2 groot. Er loopt een sloot over het kavel en je mag er 5 tot 6 woningen op bouwen. De woningen kunnen vlak bij elkaar staan rond een ‘groene plaats’. Hier kan worden geparkeerd en vuurtje gestookt. De bewoners kunnen er ook voor kiezen om hun woningen verder van elkaar af te zetten voor meer privacy. Vrijheid te over bij de inrichting en de positie van de woningen op het kavel die je samen met elkaar bepaalt.

Het grote kavel is als een groot weiland waarin je met z'n vijven woont. Het grasland wordt aan de randen van het kavel niet gemaaid, zodat een natuurlijk erfafscheiding van weelderige grassen, klaproos en fluitekruid ontstaat. De randen van sloot die over het kavel lopen hebben een bloemrijke vegetatie van pinksterbloemen, veldzuring, gele waterkers, zomp en vergeet me nietjes. Via een bruggetje bereik je de andere kant van het kavel. De erfafscheiding naar de omliggende weilanden toe bestaat uit struiken van meidoorn. Ze markeren de grenzen van het kavel maar onttrekken de omliggende weilanden niet aan het zicht. Ze hebben mooi witte bloesem in het voorjaar. Zo woon je midden in het weiland.

De woningen hebben een hellend dak en zijn het archetype voor een thuis, icoon voor het wonen. Tegelijk refereren ze aan het A-frame huis, een tent, caravan of een hut. De doorsnede is energiezuinig. Een compacte heldere vorm, de wanden en het dak vormen samen een geheel en zijn goed te prefabriceren. Een aantal elementen zijn integraal onderdeel van de eenvoudige hoofdvorm. Een grote glazen pui, een overdekt terras en een buitenvuurplaats zetten het buitenleven voort zoals dit ook op vakantie wordt beleefd. De rest van de woning kan worden ingedeeld zoals de bewoners dit willen.

Technische details

De Nesteljas
Om de woning energiezuinig te ontwikkelen is de gevel van de woning vormgegeven als een warme ‘donsjas’. Deze ‘jas’ is gemaakt van houtskeletbouw en voorzien van een dikke isolatiedeken van schapenwol als voering. De gevel kan ook worden uitgevoerd als een ‘nesteljas’, een gevel met een geïntegreerde mogelijkheid nestkastjes te plaatsen. Uit het plaatmateriaal waaruit de buitenlaag van de gevel bestaat, zijn grote ronde gaten van verschillende grootte gespaard waar een rubber stop op zit. De stop is te verruilen voor een, eveneens rubberen, nestkast dat gedeeltelijk in de wol gedrukt wordt. De echte liefhebber kan ook een nesteljas met zakken bestellen. Deze op maat gemaakte zakken zijn bedoeld voor die dieren die meer ruimte nodig hebben dan te realiseren is in de dikte van de jas zelf. De zakken worden in het houtskelet mee ontworpen, op maat gemaakt voor bepaalde dieren en eventueel gecombineerd met het keukenmeubel of de bedstee. Met deze nesteljas woon je samen met de mussen, de pimpelmezen of een mooie steenuil. Ook kunnen egels een plekje vinden om te overnachten. En het konijn en de kippen wonen natuurlijk ook onder het dak.

Contact

Contact over het Weilandwonen en de Nesteljas:
KettingHuls
Maakplaats Hem
1013 BG Amsterdam
T +31 (0)20 3205643
mail@kettinghuls.com


Meer informatie

Locaties

Dit ontwerp kan gebouwd worden op de volgende locaties: