Contact Bouwboek.com

Bouwboek.com
Poseidonsingel 40
1363 TR Almere

Bouwboek.com is een initiatief van Leukehuizen.nl.

Organisatie:

Jorien van Santen 0641 246405
Bijn Worms 0650 589882

Over het initiatief

In 2007 ben ik gestart met leukehuizen.nl, een makelaarskantoor gevestigd in Almere (www.leukehuizen.nl). Almere is al jaren dé grootschalige zelfbouwlocatie van Nederland met de uitgifte van honderden bouwkavels per jaar. Vanuit mijn makelaarspraktijk ben ik onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden van het stimuleren van bouwen onder architectuur, waarbij de welbekende belemmeringen zo veel mogelijk worden vermeden. De oplossing ligt in de kracht van de herhaling.

Er zijn zoveel prachtige woningen onder architectuur gebouwd die het verdienen meer dan eens te worden gerealiseerd. Eerst dacht ik aan een tijdschrift gewoon verkrijgbaar bij de Bruna. De opzet voor de website ontstond naar aanleiding van een studiereis met Edwin Oostmeijer naar de Bay Area rond San Francisco. Wij bezochten woonhuizen uit de jaren ’50 en ’60 van projectontwikkelaar Joseph Eichler. Eichler vroeg architecten van naam en faam eigentijdse, geprefabriceerde huizen te ontwerpen – woningen in allerlei varianten, met een enorme hoeveelheid keuzemogelijkheden voor de klanten. Moderne betaalbare architectuur voor de middle-class. Veel glas, zichtbare constructies, ‘wide open spaces flowing from the inside out’. Wauw!, en wat een duurzame kwaliteit!
De Eichlerbuurten zijn inmiddels vijftig jaar oud, een begrip en al lang niet meer betaalbaar.

Op bouwboek.com vormen woningen waarvan het ontwerp al gereed is of zelfs al zijn uitgevoerd de basis voor een nieuwe opdracht. Dit biedt snel zekerheid voor de particulier opdrachtgever, terwijl ieder huis maatwerk zal zijn. De website is een opvolger van www.architectuurcatalogus.nl, waar voornamelijk ontwerpen werden gepresenteerd. Bouwboek.com is een live omgeving waar deelnemers (architecten, aanbieders van bouwlocaties) direct de informatie kunnen plaatsen en beheren.
Deelnemende architecten kunnen het enthousiasme voor hun vak met hun nieuwe opdrachtgevers delen. Dit zal leiden tot een (zelf)bouwproductie van hogere kwaliteit, niet alleen duurzaam in stenen maar ook in marktwaarde.

‘van de liefhebber voor de liefhebber’ – ik nodig je uit om mee te doen! En als het een succes is, komt dat magazine er ook!

Jorien van Santen

 

grafisch ontwerp: Petra Warrink studio Berry Slok
bouw website: NTH Media.