Zebrahuis

FARO Architecten

4245a0ff 40da 4d6e a706 80286f787382 full
  • 4245a0ff 40da 4d6e a706 80286f787382 small thumb
  • 93a1667a 3802 4a27 bed2 2435197e5624 small thumb
  • 34cbb410 63b4 45a6 baa4 d08bf22fad42 small thumb
  • Ef434ffe 7e02 43c2 84e6 1215e18040cd small thumb
  • A1104b13 5d2a 46b6 83bd eaf5fa73c297 small thumb
  • 2ff0d6a6 748f 4b17 8921 820043c59368 small thumb
  • 0b0998fe 38a4 4b58 ab8d e01625da9f25 small thumb
  • 90c798b8 b111 4bf6 b31a 7fe2fdd92b14 small thumb
  • 0ab7a700 a8f8 4f66 8db4 8fff857b9106 small thumb

Varianten

Woningtype Afm. (b x l x h) in m BVO in m2 Inhoud in m3 EPC Prijs
rij- of tussenwoning 6,0 x 13,5 x 11,2 243,0 907,0 0,6 € 250.000

Omschrijving

Zebrahuis is een ontwerp dat is gebouwd in Nieuw Leyden, een herstructureringswijk op een oud slachthuisterrein en een stukje woonwijk in Leiden Noord. Ons Zebrahuis staat middenin een rijtje aan een bestaande straat, de Marnixstraat, aan de rand van het plan.

Zebrahuis is een tussenwoning van 6 meter breed en 13,5 meter diep. Belangrijk kenmerk is de wijze waarop het parkeren is opgelost: aan de achterkant van het huis, waar half verdiept ruimte is om 2 auto’s te parkeren, plus een praktische was en klus-/hobbyruimte.

Alle woonfuncties (potentieel 4 slaapkamers) zijn op 2 verdiepingen gerealiseerd. Buitenruimte is er op de bovenste verdieping met een fijn dakterras.
Het niveauverschil tussen maaiveld en begane grond is ingezet voor het maken van een dubbel hoge entreehal met trap naar de woonverdieping. De opzet van het huis is verder eigenlijk heel eenvoudig: op de verdiepingen is steeds een kern geplaatst met daarin de trappen, sanitair en keuken. Daaromheen zijn de vloeren zoveel mogelijk open gehouden. De kern zorgt voor een logische indeling maar laat de ruimtes tegelijkertijd in elkaar overvloeien. Met een grappig neveneffect: je kunt ‘rondjes lopen’ op de verschillende verdiepingen.

Dezelfde kern komt terug op het bovenste dakterras en vormt de scheiding tussen het ‘ontbijtgedeelte’ aan de straatzijde en het achterterras. Een grote plantenbak is hier onderdeel van de kern: gevuld met veel groen geeft dit het gevoel van een tuin. Het grote dakterras heeft stenen borstweringen die privacy geven, daarnaast wordt de ruimte begrensd door 2 doorstekende elementen: de schoorsteen aan de achterzijde en een stukje schijngevel aan de straatkant. Een speels balkonnetje biedt hier een extra blik op de straat.
De ruimtes rondom de kern hebben flinke functionele maten en kunnen door het eventueel later toevoegen van wanden eenvoudig worden heringedeeld bij andere bewoning of gezinsuitbreiding. De trappen in de kern zijn royale steektrappen met een dubbelfunctie: door een grote pui aan het dakterras valt licht door de trap tot in het hart van de woonverdieping. Ook de inpandige badkamer wordt door het trappenhuis royaal van daglicht voorzien.

De gevel is sowieso de blikvanger van het huis. Leiden kent vele 19e eeuwse panden met opvallende witte banden in de gevel. Dit vormde de inspiratie voor de zebragevel van onze woning. Het contrast is opgevoerd door voor zwarte baksteen te kiezen als vulling tussen de banden. De witte banden zelf zijn gemaakt van een bijzondere Kroatische natuursteen, geleverd via een Franse vriendin. In de voorgevel van de zorgen 2 erkers voor reliëf en bieden vanuit de woning een brede blik in de straat.

De zebragevel is doorgezet in luiken voor de ramen op de slaapverdieping. Houten luiken op een stalen frame volgen de zwart-witte lijnen en zorgen voor zonwering. In open stand klappen de luiken dubbel en dragen ze bij aan de plastiek van de gevel. Spleten tussen de planken verzorgen doorzicht en laten het licht mooi gefilterd door.

Technische details

De woning is optimaal geïsoleerd en kent een eenvoudig energieconcept: op de gerealiseerde locatie is er verwarming met stadswarmte en energiezuinige vraaggestuurde ventilatie. Bijzondere luiken voorkomen oververhitting in de zomer. Een extra bijdrage leveren ook de kozijnen. De bijzonder slanke hout-aluminium combinatie van IP systems maakte het mogelijk extra grote glasvlakken te maken met een lage U-waarde. De optimale daglichttoetreding via de gevel en de kern zal de vraag naar kunstlicht reduceren. Door het toepassen van een zeer efficiënte gesloten haard wordt het stookseizoen verkort: tijdens kille avonden kan de haard snel de benodigde warmte leveren. De haard is tussen de ramen van de ‘achtergevel’ geplaatst, waardoor de schoorsteen hier het gevelbeeld bepaald.

Contact

FARO Architecten BV, Architectuur / Research
Hugo de Clerq
Buurtweg 43
6971 KM Oeken

of Coen Kampstra,
Lisserweg 476d
2165 AS Lisserbroek
+31(0)252414777

info@faro.nl


Meer informatie

Thema's

Dit ontwerp is te vinden in de volgende categorieën: